Stvrain6

OZ Designed St. Vrain Named a Best Green Project by ENR

The St. Vrain Community Hub in Longmont, Colo. was recently named a merit award winner in the “Green Project” category by Engineering News-Record (ENR) as part of their annual Mountain States Best Projects competition. Sustainable architecture projects considered for the competition, now in its 16th year, came from a nine-state region that includes Utah, Idaho, Montana, Colorado, Wyoming, Kansas, Nebraska, North Dakota and South Dakota, and were judged by a panel of 12 industry experts, including architects, general contractors, green consultants, virtual designers and engineers.

As the first LEED Platinum building in Longmont, the St. Vrain Community Hub was designed by OZ Architecture to provide improved community access to Boulder County’s Health & Human Services buildings by centralizing them into one integrated, flexible and sustainably-built space that would improve the overall experience for both clients and providers.

The building intentionally reflects the high value that Boulder County places on sustainability and stewardship of resources. From the very early stages, OZ worked to ensure that the Hub would achieve the highest LEED rating – platinum – and provide exceptional levels of energy savings, reduced water usage and CO2 emissions, and excellent indoor air quality. In fact, the desire for LEED Platinum certification played a critical role in the initial site selection, with the building intentionally sited in downtown Longmont, just a block from the main bus terminal and central to businesses and services. Encouraging and facilitating alternative transportation also led to the inclusion of a bike maintenance area, outdoor and covered bike racks and electric vehicle charging stations around the building.

Other sustainable architecture and design elements of the project included onsite recycling and composting with a dedicated station for hard-to-recycle items, a demonstration garden and rain catchments for stormwater management. Additionally, bringing in as much natural light as possible in order to cut down on the use of light fixtures was a top priority. The final campus is filled with daylight via interior lightwells and skylights, solar tubes and open offices along perimeter walls. Ultimately, the design of the St. Vrain Community Hub will result in a 48 percent reduction in energy use and 43 percent energy cost savings.

We’re proud to receive this recognition for a job well done from ENR, but are even more proud that the new center is helping build a healthier, more stable community, and one that supports local residents and Boulder County Health & Human Services employees efficiently and holistically.

Find the list of winners here.

Related Posts: