Originally designed in 1975 by one of OZ’s founding partners, the Poudre River Public Library was ready for a remodel and a shift to new uses for the space.  Over the Library’s life, a new service model based on community needs had emerged that includes more self-service usage, social interaction spaces, community spaces, technology, and efficiencies in resource handling, all requiring a re-focused space.

Engaging the community in a visioning process helped build consensus for how to best reflect the spirit of the community and meet its diverse needs.   The design added additional first floor infill space below the existing cantilevered second floor to add square footage without increasing the footprint of the original building or impacting the surrounding Library Park.   New large windows and seating areas oriented to park views are popular spots for readers.  The remodel update provides a more open, welcoming space with convenient access to technology, a reorganized collection, and a variety of spaces for visitors exploring all the new things their Library can do.